COACHING

Ce este coaching-ul?
Coaching este un termen împrumutat din sport şi reprezintă un parteneriat între coach şi clientul său, client care îşi doreşte să atingă un obiectiv în plan personal sau profesional.

Ce este un coach?
Coach-ul lucrează cu oamenii în sesiuni individuale sau de grup şi îi ajută să îşi stabilească obiectivele şi paşii de urmat ca sa le atingă. Coach-ul oferă sprijin clientului pentru ca acesta să identifice locul în care se află momentan, sa creeze o viziune a locului în care își dorește să ajungă si să stabilească un plan pentru a ajunge la destinație. Cînd coach-ul tău înțelege ceea ce îți dorești el te va ajuta, ghida și va facilita procesul de atingere a obiectivelor tale.
Coach-ul nu este psiholog. Coach-ul se concentrează pe viitor și pe modalitățile prin care îți poți atinge obiectivele, în timp ce un psiholog se axează pe trecut și pe felul în care poti trece peste traume.

Ce face un coach?

Un coach impactează vieţile celorlalţi. Îi ajute să se dezvolte, le îmbunătăţeşte potenţialul, le sporeşte productivitatea şi îi ghidează spre atingerea obiectivelor.
Coach-ul îți va adresa întrebări menite să tea jute să descoperi ceea ce îți dorești. De asemenea te va ajuta să descoperi ce obiceiuri și convingeri te țin pe loc și te împiedică să-ți atingi viziunea. Împreună veți dezvolta un plan de acțiune cu pași concreți pentru a realiza obiectivele propuse. Uneori noi știm exact ce avem de făcut pentru a ne îndrepta în direcția dorită dar ne e greu să ne ridicăm de pe canapea, să închidem televizorul și să facem ceea ce trebuie facut. Stiind că ai o întâlnire cu coach-ul tău poate fi motivul care te pune în mișcare.
Un coach nu-ți va spune ce să faci. Job-ul lui este să faciliteze atingerea obiectivelor tale și nu să-ți transmită ideile lui. Când apare o situație dificilă poți apela la coach-ul tău pentru ghidare și suport.

De ce merg oamenii la un coach?

De câte ori ai încercat să schimbi ceva și nu ai reușit? Poate viața ta este mișto în cea mai mare parte, cu excepția unui lucru, pe care nu îl poți obține indifferent de ce faci. Poate vrei să treci la nivelul următor al carierei tale dar nu primești promovarea așteptată. Poate vrei să scrii cartea aceea la care te gândești de ani de zile, dar de fiecare dată când te apuci de scris altceva se ivește. Poate ai citit multe cărți de dezvoltare personală fără să găsești sfaturile potrivite de pus în practică. Poate ai o afacere și vrei să te dezvolți dar ți-e teama de asumarea riscului. Poate vrei să își crești cifra de afaceri sau să îți mărești echipa dar nu găsești timpul necesar ca să începi. Poate vrei să îmbunătățeși rezultatele echipei tale dar se pare că vorbiți limbi diferite.
Majoritatea oamenilor îşi doresc să obţină succesul în ceva sau să depăşească o problemă care îi ţine pe loc neputând astfel să aibă o viaţă împlinită şi fericită. Coach-ul îi poate ghida pe calea pe care visează să o urmeze şi să îi încurajeze cât încă sunt pe drum.

Ce se așteaptă de la tine?

Aceasta este viața ta și doar tu o poți schimba. Coach-ul tău poate fi ghid și supporter, dar tu trebuie sa fii dispus să dedici timpul necesar să faci munca. Schimbarea nu se petrece peste noapte, dar cu pași mici și siguri vei obține rezultatele dorite.
Coach-ul îți poate da teme sau sugestii despre ce poti încerca între ședințe. El cunoaște tehnici și metode pentru a-ți schimba obiceiurile, cum să fii mai organizat și cum să te menții motivat. Job-ul tău este să folosești ceea ce îți oferă coach-ul tău și să faci munca. Va trebui să te prezinți la ședințe, să abordezi subiectele care te frământă deschis și onest și să recunoști zonele în care ai nevoie de ajutor. Cheia schimbării este să depui munca necesară între ședințe. Dacă nu poți face asta, vei aduna o mulțime de idei bune, dar viața ta va rămâne neschimbată.

Tipuri de coaching:
Business Coaching

Se axează pe creşterea performanţei în plan profesional şi pe dezvoltarea abilităţilor (comunicare, leadership, personal branding, etc)

Life Coaching
Are în prim-plan viaţa personală, îmbunătăţirea relaţiilor personale, comunicare eficientă, armonizarea scopurilor şi autocunoaştere.

În coaching accentul cade pe identificarea resurselor existente şi pe elaborarea unor strategii care să permită atingerea obiectivelor dorite.
Coaching-ul nu este psihoterapie, consiliere psihologică, mentoring sau training.